T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / AKYAZI - Akyazı Mesleki Eğitim Merkezi

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI DALLARI:

- Betonarme Kalıp ve Donatı Sistemleri

- Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama

- Çatı Sistemleri

Betonarme Kalıp ve Donatı Sistemleri

22-04-2025Betonların dökümü inşaat alanının temel işlerinden biridir ve ustaları tarafından hazırlanır. Bu ustaların ne tür uygulamalar yaptığını öğrenmeye ne dersiniz?

 

Beton ve Betonarme Kalıpçısı, beton dökmek için ahşap, plastik veya metalden kalıplar hazırlayan, kalıpları inşaat alanında projeye uygun yerlere yerleştirerek betonu kalıba döken kişidir.

Beton ve Betonarme Kalıpçısı;

• Yapının planını inceleyerek, ip iskelesini ve aksları çakar,

• Kalıp yapacağı tahta, plastik veya metal levhaları işaretler, keser ya da hazır parçalardan kalıbı vida ve çivi ile monte eder,

• Hazırladığı kalıbı, yapılacak binanın uygun yerlerine yerleştirir,

• Betonu kalıba döker,

• Beton kuruduktan sonra kalıbı söker ve yapışkan betonları temizler.

Bu mesleği yapacak kişilerin; el becerisi olan, şekiller arasındaki ilişkileri görebilen, açık havada çalışmaktan hoşlanan ve yükseklik korkusu olmayan kişiler olması gerekir. Beton ve betonarme kalıpçıları inşaatlarda görev yaparlar. Çalışma ortamı açık alanda olup çalıştığı mevsime göre aşırı soğuk veya sıcak olabilir. İnşaatta çalışan farklı meslek elemanları ve meslektaşlarıyla iletişim halindedirler.

Mevsimlik çalışma söz konusu olabilir. Vardiyalı çalışabilirler. Mesleğin eğitimi, mesleki eğitim merkezlerinin inşaat teknolojisi alanı Betonarme Demir Kalıpçılık ve Çatıcılık dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Bu meslekte iş bulma olanakları oldukça fazladır. Hızla artan nüfusun zorunlu ihtiyaçlarından birisi olan barınma ihtiyacını gidermek için Türk inşaat firmalarının uluslararası ihale yoluyla yabancı ülkelerde iş almaları, anılan meslek elemanlarına gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında geniş çalışma olanakları yaratmaktadır. İşsizlik oranı yüksek olduğu ülkemizde, vasıfsız elemanların eğitilmeleriyle bu alanda çalışmaları sağlanabilir.

 

Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama

 

22-04-2025

 

Konutlarda ısı ve ses yalıtımı sağlayanların neler yaptığını hiç merak ettiniz mi? O zaman merakınızı gidermenin tam sırası.

 

PVC Doğrama-İmalat ve Montajcısı, plastik profil ve yardımcı malzemeden kapı, pencere, kepenk, sineklik gibi ürünlerin üretimi ve montajını yapan kişidir.

PVC Doğrama-İmalat ve Montajcısı;

• Müşteri ile görüşerek, yapılacak olan kapı ve pencerenin ölçüsünü alır, fiyat tespit ederek müşteriye bildirir,

• Malzeme listesini çıkarır,

• PVC pencereyi ve kapıyı standartlarına uygun ölçülendirip, şekillendirir, plastik malzemeyi atölyede istenilen ölçü ve ebatlarda keser, deler, ayarlar, kesilen parçaları birleştirir.

• Aksesuarları monte eder, sızdırmazlık kontrolünü yapar, yalıtım malzemesini yerleştirir,

• Hazırlanan ürünü kontrol eder, eksik ve aksaklıkları düzeltir, hazırlanan ürünün monte edileceği yere nakliyesini sağlar,

• Ürünü binalara monte eder, camı takar, izolasyon işlemi yapar, son kontrolünü yaparak ürünü müşteriye teslim tutanağı ile teslim eder.

Bu mesleği yapacak kişilerin, mekanik yeteneğe sahip, dikkatli ve sabırlı, tasarım ve çizim yeteneğine sahip kişiler olması gerekir. PVC Doğrama-İmalat ve Montajcılar genellikle atölyelerde çalışırlar. Çalışmanın büyük bölümü kapalı ortamda atölyede bir kısmı ise (ölçü alma ve montaj sırasında) atölye dışında inşaatlarda gerçekleşir. Çalışma ortamı gürültülüdür. Çalışırken

makineler ve insanlarla iletişimde bulunurlar.

Mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde inşaat teknolojisi alanı PVC Doğrama-İmalat ve Montajcılığı dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının İnşaat Teknolojisi alanı Cephe Sistemleri ve PVC Doğrama dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.

PVC Doğrama-İmalat ve Montajcıları genellikle özel sektöre ait atölyelerde çalışırlar. Daha önceleri ağaçtan yapılan kapı ve pencereler artık profilden, alüminyum doğramadan ve plastik doğramadan yapılmaya başlanmıştır. Bunlar içerisinden plastik doğramacılık hızla gelişmektedir.

En temel ihtiyaçlarımızdan konut ihtiyacının her geçen gün artması sebebiyle bu meslek mensuplarına duyulan ihtiyaç da artmaktadır.

 

ÇATI SİSTEMLERİ

 

22-04-2025

 

h

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.04.2025 - Güncelleme: 22.04.2025 13:18 - Görüntülenme: 7
  Beğen | 0  kişi beğendi