ELEKTRİK - ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ DALLARI
- Bobinaj
- Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
- Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
- Endüstriyel Bakım Onarım
- Görüntü ve Ses Sistemleri
- Güvenlik Sistemleri
Endüstride kullanılan makinelerin çalışma sisteminin can damarını oluşturan motorların onarımı ve bakımı ile ilgileniyorsanız bu mesleği inceleyebilirsiniz.
Bobinajcı, endüstride elektrik motorları ile elektrik bobini kullanılan makinelerin ve cihazların arızalarını
onaran ya da yeni kullanılacak bobinlerin sarım işlemlerini yapan kişidir.
Bobinajcı;
• Sargısı yapılmış veya yeni imal edilecek bobinaj işlemlerinin verilen şemaya göre el veya makine ile sarımlarını yapar,
• Elektrikli cihazların motorları ile arızalı ve yanmış motorların sargılarını uygun şekilde söker, temizler, bunları sarıma hazırlar,
• Sarım şemalarına göre bağlantıları lehimler, yalıtır,
• Bobinaj işlemlerinde kullanılan malzemelerin özelliklerini ve kalitesini saptayarak bunların temin edilmesini sağlar.
Bu mesleği yapacak kişilerin; el becerisi olan, el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, mekanik konulara ilgili ve bu konularda yetenekli, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, dikkatli ve sabırlı kişiler olması gerekir. Bobinajcılar fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamı temiz, iyi aydınlatılmış olup gürültüden oldukça uzaktır. Bobinajcı birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidir.
Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin elektrik-elektronik teknolojisi alanı Bobinajcılık dalında, kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Bobinajcılar, genellikle elektrik ve elektronik sanayii işletmelerinde, elektrik makineleri imal eden işyerlerinde, montaj birimlerinde ve servis atölyelerinde çalışırlar. Özellikle sanayinin gelişmiş olduğu illerde meslek elemanlarına yoğun bir şekilde ihtiyaç duyulmaktadır.
Elektrik arızalarını gidermek, elektrik sisteminin bakımını yapmak gibi işlere merakınız ve yatkınlığınız var mı? Varsa bu mesleği okumadan geçmeyiniz.
Elektrik Tesisatçısı ve Pano Montörü, bina içinde ve dışında, yüksek gerilim tesisatı hariç elektrik tesisatının yapılması, bakımı ve arızalarının giderilmesi işini yapan kişidir.
Elektrik Tesisatçısı ve Pano Montörleri;
• Bağlantı gücü 16 kilowata kadar olan binaların elektrik içi tesislerinin plan, proje, resim ve hesaplarını hazırlar,
• Bağlantı gücü 75 kilowatt, 400 volta kadar olan tesislerin elektrik iç tesisatını yapar,
• Bağlantı gücü 500 kilowatt, 400 volta kadar olan tesisleri işletir ve bunların bakımını yapar,
• Kendileri tarafından yapılan tesislerin bakım, muayene, bağlantı ve kabulü için gerekli işlemleri tamamlar.
Bu mesleği yapacak kişilerin el becerisi olan, dikkatli, tedbirli, yönergeyi izleyebilen, sorumluluk duygusu gelişmiş kişiler olması gerekir. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişir ama genelde kapalı ortamlarda görev yaparlar. Meslek sahiplerinin elektrik tesisatının yapımı ve arızalarının giderilmesinde değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir.
Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde elektrik-elektronik teknolojisi alanı Elektrik Tesisat ve Pano Montörlüğü dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Elektrik Tesisat ve Pano Montörlerinin, iş bulma olanakları oldukça geniştir. Genelde özel sektöre ait işletmelerde çalışma olanağı bulunmaktadır. Meslek sahipleri kendi iş yerlerini açabilirler.
Elektrikli ev aletlerinin bakım ve onarımını yapmaktan hoşlanıyor musunuz? İlgi alanınız ve el becerileriniz bu alandaysa bu mesleği incelemenizi öneririz.
Elektrikli Ev Aletleri Bakım ve Tamircisi, evlerde kullanılan buzdolabı, elektrik süpürgesi, ısıtıcı gibi elektrikle çalışan aletlerin mekanik donanımlarında meydana gelen arızaların kaynağını bulup arızaları gideren kişidir.
Elektrikli Ev Aletleri Bakım ve Tamircisi;
• Bozuk aleti inceler ve aletin bozukluğunun nereden kaynaklandığını saptar,
• Bozuk parçayı onarır veya değiştirir, motoru temizler ve yağlar,
• Bakımı ve tamiri yapılan aleti müşteriye teslim etmeden önce bir kez daha dener,
• Aletin neresinin tamir edildiği hakkında müşteriye bilgi verir,
• Bakım ve tamir ücretini hesaplayarak ücreti tahsil eder.
Bu mesleği yapacak kişilerin mekanik yeteneğe ve ilgiye sahip, dikkatli, tedbirli ve sabırlı kişiler olması gerekir.
Elektrikli Ev Aletleri Bakım ve Tamircileri işi atölyede, evlerde ve elektronik alet kullanılan mekânlarda yürütür. Bu nedenle devamlı hareket hâlindedir. İşin değişik mekânlarda yapılması, hareketlilikten ve değişiklikten hoşlanan kimselere ilginç gelebilir. Kişi birinci derecede aletlerle ilgilidir. Ancak evlerde alet sahipleri ile bağlı olduğu firmada diğer çalışanlarla etkileşim hâlindedir.
Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde elektrik-elektronik teknolojisi alanı Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.
Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Elektrikli Ev Aletleri Bakım ve Tamircileri, elektrikli ev aletlerinin yetkili servislerinde, elektrikli ev aletleri üreten işletmelerde, kendi iş yerlerinde çalışma olanağı bulabilirler. Teknolojinin ilerlemesine paralel olarak makineleşmeye gidilmektedir ve elektrikli ev aletleri çoğalıp yaygınlaştığından bu mesleğe duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Bu mesleğin bakım yönünün zaman içerisinde artacağı ve aynı oranda tamirat yönünün azalacağı düşünülmektedir. Meslek sahipleri kendi iş yerlerini açabilirler.
Teknik sorulardan oluşturulmuş bir bulmacaya benzeyen, dikkat, bilgi ve beceri isteyen bir mesleği tanımaya ne dersiniz?
Endüstriyel Bakım ve Onarımcısı, her türlü sanayi kuruluşunda, inşaat alanlarında, meskenlerde, diğer kurum ve kuruluşlarda elektrikli tesisat ve teçhizatın bakım ve onarımını yapan kişidir.
Endüstriyel Bakım Ve Onarımcısı;
• Arıza tespiti yapar, elektrikli makine ve teçhizatın arızalarını giderir,
• Koruyucu/emniyet tesisatının bakım ve onarımını yapar,
• Dahili ve harici tesisatın bakım ve onarımını yapar, makine ve tesisat kurar,
• Makine ve teçhizatın periyodik/koruyucu bakımını yapar,
• Elektronik sistemlerin periyodik bakımını yapar, elektronik cihazların ayarını yapar, baskı devre hazırlar,
• Elektronik sistemi devreye almak için hazırlık yapar.
Bu mesleği yapacak kişilerin; el becerisi olan, dikkatli ve titiz, fen ve matematiğe ilgi duyan, mekanik konulara ilgili ve bu konularda yetenekli, alet ve makinelerle uğraşmaktan hoşlanan, yükseklik korkusu olmayan, ince ayrıntıları algılayabilen kişiler olması gerekir. Endüstriyel Bakım ve Onarımcıları atölyelerde ve büyük binaların tamir ve bakım birimlerinde görev yaparlar. Bakım ve onarımın yapıldığı ortam yüksek, kapalı ve bazen tozlu olabilir. Bu meslekte çalışanlar müşterilerle, usta, kalfa ve çıraklarla, işverenlerle, malzeme satıcıları ve iş yerindeki diğer çalışanlarla iletişimde bulunurlar.
Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinin elektrik elektronik teknolojisi alanı Endüstriyel Bakım ve Onarım dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Endüstriyel Bakım ve Onarımcısı her türlü sanayi kuruluşu, inşaat alanı ile diğer ilgili kurum ve kuruluşta çalışabilir. Bu meslekte kullanılan araç-gereçler, teknolojik gelişmeler sonucunda daha modern hâle getirilmekte ve bu da yapılan işlerin ve sunulan hizmetlerin daha kaliteli ve verimli olmasını sağlamaktadır. Bugün kullanılan arıza tespit araçları ve diğer makineler yakın gelecekte yerlerini tamamen elektronik makinelere bırakacaktır. Meslek elemanları kendi iş yerlerini açarak bağımsız çalışabilirler.
Bilimsel ve akılcı düşünme becerisine sahip, bilgiyi ezberleyen değil bilgiye ulaşabilen, araştırmacı, sorgulayıcı ve kendi kişiliğini gerçekleştirmiş, insanlığın ortak değerlerinide sahiplenmiş, üretken, takım çalışmasına yatkın teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilen iletişim kurma becerisine sahip bireyler yetiştirmektir.
Mezun olan öğrenciler
• Televizyon, elektronik ev aletleri tamir ve üretim atölye/fabrikalarında,
• Konferans ve konser seslendirme ve ışıklandırma firmalarında,
• Büyük teknoloji rde iş bulma imkanına sahipler,
• Verilen elektronik ağırlıklı eğitim marketleile kazandırılan beceriler ile elektroniğin içinde bulunduğu daha bir çok dalga kısa zamanda uyum sağlayabilirler.
Görüntüleme ve Ses Sistemcisi;
Ses ve görüntü ekipmanlarının düzenli ve küçük tamirlerini yapar,
• Görüntü ışık ve ses sistemlerinin sorunlarını tespit eder ve çözer,
• Aydınlatma kaynakları ve diğer ekipmanların yerlerini belirler ve kurar,
• Görüntü ve ses verilerini arşivler, seslendirir, sayısallaştırır ve sıkıştırır,
• Yayın veya yapım için belirlenmiş takvime göre görüntü kayıt bantlarını tedarik eder ve düzenler,
• Ses giriş ve bağlantılarını düzenler, birleştirir ve video görüntüsü ile sesin koordineli olmasını sağlar.
• Tiyatro, konferans, konser gibi canlı performanslar esnasında sonrasında ve öncesinde ışık ve ses kontrollerini yapar,
• Ekipmanların elektrik ve kablo bağlantılarını yapar,
• Hareketli ışık, ses ve görüntü sistemlerini yerlerini belirler ve kurar,
• Sabit ışık ses ve görüntü sistemlerini kurar,
• Televizyon, PC monitör, Kamera, LCD ve plazma TV Video, müzik seti, VCD-DVD oynatıcıların arızalarını tespit eder ve onarımını yapar,
• Projeksiyon ve ev sinema sistemini kurar,
• Anten sistemlerini (Uydu Merkezi vb, sistemleri) kurar ve onarımını yapar,
• Video, Müzik seti, VCD-DVD, TV, LCD ve Plazma TV’lerin kurulumunu ve ayarını yapar
Binalara ait yangın algılama ve ihbar sistemleri, kapalı devre kamera kontrol güvenlik sistemleri (CCTV), hırsız alarm ve ihbar sistemleri, geçiş otomasyon sistemlerinin tesisi, kurulum bakım ve onarımına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görevleri;
- Yangın algılama ve ihbar sistemleri tesisatı keşif ve projesini yapmak,
- Yangın algılama ve ihbar sistemleri tesisatı montajını yapmak,
- Kapalı devre kamera kontrol sistemleri tesisatı keşif ve projesini yapmak,
- Kapalı devre kamera kontrol sistemi tesisatının montajını yapmak,
- İş disiplini ve insan ilişkilerini sağlamak,
- Hırsız alarm sistemleri tesisatı için keşif ve projesini yapmak,
- Hırsız alarm sistemleri tesisatı montajını yapmak,
- Geçiş kontrol sistemi tesisatı keşif ve projesini yapmak,
- Geçiş kontrol sistemi tesisatı montajını yapmak,
- Kurulu sistemlerdeki arıza tespitini ve onarımını yapmak,
- Mesleğe ilişkin gelişmeleri takip etmektir.